Guide til god buffethygiejne
1. Dine gæster SKAL have rene hænder, inden de går til buffet
God håndhygiejne er ikke nyt, men sørg for at guide dine gæster forbi en håndvask eller en desinfektion-stander. Vi anbefaler, at der er en vært/værtinde ved buffeten, der hjælper gæsterne på rette vej.
2. Anret, om muligt, maden i portionsskåle
Portionsanretning giver færre kontaktpunkter end fadservering.
3. Hold alle kontaktflader rene
Udskift fx. tagtøj og tænger jævnligt og sørg for at holde håndtag, låg mv. rene. Du kan evt. overveje at udlevere personligt tag-tøj, hvis det giver mening i den konkrete situation.
4. Overvåg buffeten
Hav procedurer for, hvordan du overvåger buffeten, og sæt ind ved dårlig hygiejne. Vi anbefaler, at der er en vært/værtinde ved buffeten.
5. Kuvertbrød eller brød i skriver fremfor skær selv-brød
Kuvertbrød eller skiver giver færre kontaktpunkter end skær-selv-brød. Hvis du serverer skær-selv-brød, så sørg for et stramt rent klæde om brødet, så gæsten ikke rører ved brødet, når der skæres. Udskift gerne klædet med jævne mellemrum.
eSmiley – Digitale løsninger til dit køkken
6. Brug evt. engangshandsker
Hvis der er ting, der skal tages med hænderne, fx frugtfad med hele stykker frugt. OBS: Brug af handsker kan ikke erstatte god håndhygiejne!
7. Hvis du serverer i fade, så sørg for lange tænger eller skeer i fade eller placeret i krukker ved fadet
Korte tænger og skeer risikerer at falde ned i fadet. Udskift gerne tagtøjet jævnligt.
8. Lad personale fjerne fade med rester og sætte nye fade ind
Undgå at blande rester fra buffet sammen med ny mad.
9. Hold styr på tiden
Letfordærvelige fødevarer må højst opbevares 3 timer på buffeten. Notér hvornår du anbringer retterne på buffeten.
Vejledning og Kurser
Forbedr din buffethygiejne med vores vejledning. Udforsk vores kurser i fødevarehygiejne for at opgradere din viden og sikre overholdelse af standarder. Besøg også vores digitale egenkontrol, så du altid er forberedt til inspektioner.